» Konu: Yusuf, Öz Kardeşini Yanında Tutmak İçin Plan Uyguluyor

Bu konu 12. sure, 70-87. ayetler aralığını kapsar (18 ayet). Kaynak: Edip Yüksel. Konu listesine dön
"Kuran okuduğun zaman, taşlanmış şeytandan ALLAH'a sığın!"
Edip Yüksel Meali
DinleOnların erzak yükünü hazırlatınca bir su kabını kardeşinin torbasına koydu. Daha sonra bir ünleyici şöyle seslendi: 'Ey kervan siz hırsızlarsınız.' (12:70) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
DinleOnları karşılayarak, 'Neyi kaybettiniz,' dediler. (12:71) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
Dinle'Kralın su tasını kaybettik. Kim onu getirirse ona bir deve yükü ödül verilecektir. Ben bunu garantiliyorum.' (12:72) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
DinleDediler ki: 'ALLAH'a andolsun, siz de bilirsiniz ki biz bu ülkede bozgunculuk çıkarmaya gelmedik, biz hırsız da değiliz.' (12:73) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
DinleDediler: 'Peki, yalan söylüyorsanız onun cezası nedir?' (12:74) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
Dinle'Onun cezası,' dediler, 'Kimin torbasında bulunursa o kişi alıkonur. Biz zalimleri böyle cezalandırırız.' (12:75) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
Dinle(Yusuf) kardeşinin yükünden önce onların yüklerinden başladı ve sonra su kabını kardeşinin yükünden çıkardı. Biz Yusuf'a böyle bir planı öğretmiştik. Kralın yasasını uygulasaydı kardeşini alıkoyamazdı; ALLAH dilese başka. Dilediğimizi derecelerle yükseltiriz. Her bilenin üstünde daha iyi bir bilen vardır. (12:76) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
Dinle'O çalmışsa, daha önce kardeşi de çalmıştı,' dediler. Yusuf onlara belli etmeden: 'Siz gerçekten kötüsünüz. ALLAH anlattığınızın içyüzünü bilir,' diye söylendi. (12:77) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
DinleDediler ki: 'Sayın ekselans, onun oldukça yaşlı bir babası var; onun yerine bizden birimizi al. Biz seni iyilik edenlerden olduğunu görüyoruz.' (12:78) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
DinleDedi ki: 'Yanında eşyamızı bulduğumuz kimseden başkasını alıkoymaktan ALLAH'a sığınırız, o zaman biz zalimlerden oluruz.' (12:79) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
DinleOndan ümitlerini kesince, danışmak üzere bir kenara çekildiler. Büyükleri: 'Babanızın sizden ALLAH adına bir söz aldığını ve daha önce Yusuf konusunda da sınırı aşmış olduğunuzu bilmez misiniz? Babam bana izin verinceye, yahut ALLAH hakkımda hüküm verinceye kadar buradan ayrılmayacağım. O, en iyi Hükmedendir,' dedi, (12:80) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
Dinle'Babanıza dönün ve şunları söyleyin: 'Ey babamız, oğlun hırsızlık yaptı. Biz ancak bildiğimiz şeye tanıklık ediyoruz. Gizli işlenen bir şeyi önleyemezdik.'' (12:81) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
Dinle'Bulunduğumuz topluluğa ve beraber geldiğimiz kervana sor. Biz doğruyu anlatıyoruz.' ' (12:82) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
Dinle'Hayır, egonuz sizi bir işe sürüklemiş. Bana düşen artık güzelce sabretmektir. Olur ki ALLAH, bana onları topluca getirir. O, Bilendir, Bilgedir,' dedi. (12:83) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
DinleOnlardan yüz çevirdi ve, 'Vah, yazık oldu Yusuf'a!,' dedi. Üzüntüden gözlerine ak düştü, acısını içine gömdü. (12:84) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
DinleDediler ki: 'ALLAH'a andolsun, Yusuf'u anmaya devam edersen ya hasta düşeceksin veya öleceksin.' (12:85) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
Dinle'Ben kahrımı ve tasamı ancak ALLAH'a şikayet ederim, sizin bilmediğinizi ALLAH'tan biliyorum,' dedi. (12:86) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş
Dinle'Oğullarım, gidin, Yusuf'u ve kardeşini araştırın. ALLAH'ın rahmetinden umut kesmeyin. İnkarcılardan başkası ALLAH'ın rahmetinden umut kesmez.' (12:87) Kelime panelini aç/kapat Kopyala Paylaş

ANASAYFA|KURAN SIRASI|İNİŞ SIRASI|ALFABETİK SIRA|MEAL LİSTESİ|KONU LİSTESİ|ARAMA SAYFASI|ALFABE|
Kuran Mealleri Veritabanı ve Site Dosyalarını İNDİR
Sitemiz kurulum ve geliştirme aşamasındadır; hatalar, eksikler bulunabilir.